понеділок, 2 лютого 2015 р.

Виробниче навчання 03.02.2015 р.!

Тема: "Звіт про фінансові результати (Форма-2).

Теоретичні відомості
Доходи і витрати, відповідно до принципу нарахування та відповідності доходів і витрат, передбаченого ст. 4 Закону про бухоблік, — визнаються за принципом нарахування. Це означає, що доходи і витрати відображаються у бухобліку та фінзвітності у момент їх виникнення, незалежно від дати надходження чи сплати коштів. При цьому для визначення фінансового результату звітного періоду слід порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів.
Витрати періоду і доходи періоду
Виходячи із зазначеного принципу, доходи і витрати, пов’язані з одержанням цих доходів, зазначають у Звіті про фінансові результати (далі — форма №2) в одному періоді. Це означає, що витрати, понесені у звітному періоді, але пов’язані з одержанням доходів, які будуть одержані у наступному звітному періоді, визнаються витратами майбутніх періодів. А суми, отримані у звітному періоді, але витрати для одержання яких будуть визнані у майбутніх періодах, — визнаються доходами майбутніх періодів.
Так, наприклад, при реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у звіті про фінрезультати зазначають лише собівартість реалізованої у цьому періоді продукції (товарів, робіт, послуг) і відповідні доходи від реалізації саме цієї продукції. Витрати на придбання запасів, виробництво та доведення до продажного стану товарів, а також виконання робіт, надання послуг, що не були реалізовані у звітному періоді, не відображають у формі №2. Отримані аванси за невідвантажені товари (невиконані роботи, ненадані послуги) не визнаються доходами звітного періоду.
Якщо актив забезпечує економічні вигоди протягом кількох звітних періодів, то згідно з п. 9 П(С)БО 3 витрати відображають у Звіті про фінрезультати на основі систематичного та раціонального їх розподілу (наприклад, у вигляді амортизації) протягом тих звітних періодів, коли надходять відповідні економічні вигоди. Тож капітальні витрати (витрати на здійснення капітальних інвестицій) у періоді їх понесення у формі №2 не відображаються.
Методологія складання форми №2
Основні методологічні засади складання Звіту про фінрезультати передбачено у П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати», згідно з яким метою складання звіту про фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період.
Методологічні аспекти обліку доходів і витрат регулюються П(С)БО 15 «Доходи» та П(С)БО 16 «Витрати» відповідно.
Згідно зі ст. 13 Закону про бухоблік звітним періодом є календарний рік. Фінзвітність за I квартал, півріччя, 9 місяців є проміжною. Її складають наростаючим підсумком з початку звітного року.
Форму 2 заповнюють у тисячах гривень без десяткових знаків. Але це не стосується розділу III, грошові показники якого наводять у гривнях із копійками (п. 6 П(С)БО 3). Для малих підприємств передбачено скорочену форму звіту про фінансові результати — форму №2-м.
За потреби підприємство відображає інформацію у вписуваних рядках2.
1 Це частина матеріалу щодо складання фінансової звітності за 2010 рік. Решту матеріалів передплатники отримають у складі книги «Звітність за 2010 рік», яка вийде 17 січня 2011 року.
2 Роз’яснення Мінфіну «Щодо форм квартальної фінансової звітності» від 20.06.2008 р. та від 28.12.2009 р. «Щодо форм річної фінансової звітності».
Вписуваними рядками до Звіту про фінансові результати є:
1) 061 — у т. ч. дохід від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції, одержаних унаслідок сільськогосподарської діяльності (п. 21 П(С)БО 3);
2) 091 — у т. ч. витрати від первісного визнання біологічних активів сільськогосподарської продукції, одержаних унаслідок сільськогосподарської діяльності (п. 24 П(С)БО 3);
3) 176/177 — у т. ч. прибуток/збиток від припиненої діяльності та/або прибуток від переоцінки необоротних активів та групи вибуття внаслідок припинення діяльності (п. 32.1 П(С)БО 3, п. 4 розділу III П(С)БО 27);
4) 185 — Дохід з податку на прибуток від звичайної діяльності (п. 18 П(С)БО 17);
5) 226 — Забезпечення матеріального заохочення (п. 1.2 розділу IV Положення №1213).
Структура звіту про фінрезультати
Звіт про фінрезультати складається з трьох розділів:
I. Фінансові результати;
II. Елементи операційних витрат;
III. Розрахунок показників прибутковості акцій.
Розділ I містить інформацію про доходи та витрати і фінансовий результат підприємства, розділ II — присвячений розшифруванням операційних витрат (витрат операційної діяльності — див. схему) за економічними елементами (про особливості заповнення розділу II поговоримо окремо нижче). Для заповнення цього розділу потрібно забезпечити аналітичний облік операційних витрат або застосовувати в обліку витрат рахунки класу 8 та рахунки класу 9 одночасно.
Схема
Структура сукупних витрат підприємства
Перші два розділи заповнюють усі підприємства, розділ III — акціонерні товариства, прості акції або потенційні прості акції яких відкрито продаються та купуються на фондових біржах, включаючи товариства, які перебувають у процесі випуску таких акцій (п. 39 П(С)БО 3).
Співвідношення бухобліку і форми №2
Відповідно до Iнструкції №291 для обліку й узагальнення інформації про фінансові результати підприємства призначено рахунок синтетичного обліку 79 «Фінансові результати».
За кредитом цього рахунка відображають суми у порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебетом — суми у порядку закриття рахунків обліку витрат, також належну суму нарахованого податку на прибуток.
Це означає, що обороти за дебетом і кредитом рахунка 79 і є обліковим джерелом складання розділу I форми №2, адже саме у ньому мають бути відображені суми доходів і витрат, з яких складено фінансовий результат звітного періоду. При цьому у разі застосування рахунків обліку витрат класу 9 статті Звіту про фінрезультати майже повністю відповідають назві кореспондуючих рахунків (див. таблицю 1).
Таблиця 1
Формування доходів і витрат у Звіті про фінансові результати

Кореспондуючий рахунок обліку витрат (при закритті — кредит)
Рахунок №79
«Фінансові результати»
Кореспондуючий рахунок обліку доходів (при закритті — дебет)
Дебет
 
Кредит
(рядок розділу I звіту про фінрезультати)
90
«Собівартість реалізації»
040
 
035
«Доходи від реалізації»
70
92
«Адміністративні витрати»
070
060
«Iнші операційні доходи»
71
93
«Витрати на збут»
080
110
«Дохід від участі в капіталі»
72
94
«Iнші витрати операційної діяльності»
090
120
«Iнші фінансові доходи»
73
95
«Фінансові витрати»
140
130
«Iнші доходи»
74
96
«Втрати від участі в капіталі»
150
200
«Надзвичайні доходи»
75
97
«Iнші витрати»
160
   
98
«Податок на прибуток»
180
   
99
«Надзвичайні витрати»
205
   

При щомісячному або щоквартальному закритті рахунків обліку витрат класу 9, а також рахунків обліку доходів на рахунок 79 на цьому рахунку наприкінці звітного періоду має бути той самий фінрезультат, який буде виведено за формою №2.

Класифікація доходів і витрат
При постановці обліку на підприємстві варто враховувати вимоги П(С)БО 3 щодо змістовного наповнення певних статей Звіту про фінрезультати. Доходи розподіляються на реалізаційні та позареалізаційні доходи. Класифікація витрат є дещо складнішою (див. схему)
Алгебраїчна різниця між сукупними доходами і витратами утворює кінцевий фінансовий результат — чистий прибуток (збиток), що відображається у формі №2, проте форма містить ще низку проміжних показників фінансового результату: валовий прибуток (збиток), прибуток (збиток) від операційної діяльності, прибуток (збиток) від звичайної діяльності (до оподаткування). Ці показники можуть використовуватися для економічного аналізу та складання інших форм звітності.

ПДВ та вирахування з доходів і витрат
У підприємств — платників ПДВ виникають запитання щодо відображення у фінансовій звітності сум доходів і витрат та податків чи інших вирахувань, які включаються до цих сум.
У Звіті про фінрезультати спочатку зазначають доходи від реалізації продукції з ПДВ, потім — суми ПДВ, акцизного збору, інших вирахувань (наприклад, суми доходів, одержаних за договорами комісії, що належаться комітентам) і визначають суму чистого доходу від реалізації.
А інші доходи (як операційні, так і не операційні), з огляду на структуру форми №2, відображають у ній уже «чисті» — тобто без ПДВ та інших вирахувань.
Витрати (у т. ч. собівартість реалізованої продукції) показують у Звіті про фінрезультати без ПДВ (крім випадків, коли йдеться про операції, щодо яких податок на додану вартість не відшкодовується).
Неплатники ПДВ та платники за операціями, за якими ПДВ не відшкодовується (тобто не враховується у складі податкового кредиту), відображають у бухобліку витрати з урахуванням сум ПДВ.

Розшифрування доходів і витрат у примітках до звітності
Низка статей доходів і витрат Звіту про фінрезультати (форми №2) підлягають розшифруванню у розділі V форми №5 річної фінансової звітності (примітки до звітності). Тож при постановці обліку варто належним чином організувати аналітичний облік за видами доходів і витрат.
Крім цього, відповідно до п. 35 П(С)БО 3, у примітках до фінансових звітів (тобто у пояснювальній записці) слід окремо розкривати зміст і вартісну оцінку доходів або витрат від кожної надзвичайної події.
Заповнення форми 2 на підставі даних бухгалтерського обліку
Тепер перейдемо до заповнення звітності на основі даних, наведених у регістрах бухобліку (див. таблицю 2 і таблицю 3).
Таблиця 2
Заповнення розділу I «Фінансові результати»
Назва рядка
Код рядка
Джерело інформації
Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)
010
Обороти за К-т 701, 702, 703
Податок на додану вартість
015
Д-т 70 К-т 641/ПДВ або К-т 643
Акцизний збір
020
Д-т 70 К-т 641/Акциз
 
025
Д-т 70 в кореспонденції з К-т 641, 642, 651 відповідно до п. 16 П(С)БО 3
Iнші вирахування з доходу
030
Обороти за Д-т 704 в кореспонденції з рахунками обліку контрагентів (36, 68 тощо)
Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)
035
Різниця між рядком 10 та рядками 015, 020, 025 та 030
Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)
040
Д-т 791 К-т 901, 902, 903, 904
Валовий:  
прибуток
050
Рядок 035 мінус рядок 040 (якщо значення додатне)
збиток
055
Рядок 035 мінус рядок 040 (якщо значення від’ємне)
Iнші операційні доходи
060
Оборот за К-т 71
у т. ч. дохід від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції, одержаних унаслідок сільськогосподарської діяльності*
061
Обороти Д-т 23 К-т 710
Адміністративні витрати
070
Обороти Д-т 791 К-т 92
Витрати на збут
080
Обороти Д-т 791 К-т 93
Iнші операційні витрати
090
Обороти Д-т 791 К-т 94
у т. ч. витрати від первісного визнання біологічних активів сільськогосподарської продукції, одержаних унаслідок сільськогосподарської діяльності*
091
Обороти Д-т 791 К-т 940
Фінансові результати від операційної діяльності:  
прибуток
100
Рядки 050 (055) + ряд. 060 мінус рядки 070, 080, 090 (якщо значення додатне)
збиток
105
Рядки 050 (055) + ряд. 060 мінус рядки 070, 080, 090 (якщо значення від’ємне)
Дохід від участі в капіталі
110
Оборот за К-т 72
Iнші фінансові доходи
120
Оборот за К-т 73
Iнші доходи
130
Оборот за К-т 74
Фінансові витрати
140
Обороти за Д-т 792 К-т 95
Втрати від участі в капіталі
150
Обороти за Д-т 792 К-т 96
Iнші витрати
160
Обороти за Д-т 793 К-т 97
Прибуток (збиток) від впливу інфляції на монетарні статті*
165
Розрахунок коригування фінансової звітності (п. 14 П(С)БО 22). Норми П(С)БО 22 застосовуються для коригування показників фінансової звітності, що має оприлюднюватися.
Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування:  
прибуток
170
Рядки 100 (105) + рядки 110, 120, 130 мінус рядки 140, 150, 160 (якщо результат додатний)
збиток
175
Рядки 100 (105) + рядки 110, 120, 130 мінус рядки 140, 150, 160 (якщо результат від’ємний)
у т. ч. прибуток від припиненої діяльності та/або прибуток від переоцінки необоротних активів та групи вибуття унаслідок припинення діяльності*
176
Тут має місце вибіркове групування фінрезультатів від діяльності, що припиняється (якщо результат додатний)
у т. ч. збиток від припиненої діяльності та/або збиток від переоцінки необоротних активів та групи вибуття унаслідок припинення діяльності*
177
Тут має місце вибіркове групування фінрезультатів від діяльності, що припиняється (якщо результат від’ємний)
Податок на прибуток від звичайної діяльності
180
Д-т 981 за звітний період
Дохід з податку на прибуток від звичайної діяльності*
185
К-т 981 за звітний період
Фінансові результати від звичайної діяльності:  
прибуток
190
Ряд. 170 мінус ряд. 180
збиток
195
рядок 175 + рядок 180 або рядок 175 мінус вписуваний рядок 185
Надзвичайні:  
доходи
200
Обороти Д-т 75 К-т 794
витрати
205
Обороти Д-т 794 К-т 99
Податки з надзвичайного прибутку
210
Обороти Д-т 794 К-т 982
Чистий:  
прибуток
220
сума рядків 190 і 200 мінус рядки 205 і 210 або рядок 200 мінус рядки 195, 205, 210
збиток
225
рядок 205 мінус рядки 190 і 200 або рядок 195 плюс рядки 205 і 210 мінус рядок 200
Забезпечення матеріального заохочення*
226
Обороти за К-т 477
* Вписувані рядки, відповідно до Роз’яснення Мінфіну від 28.12.2009 р.
Таблиця 3
Заповнення розділу II «Елементи операційних витрат»
Назва рядка
Код рядка
Джерело інформації
Матеріальні затрати
230
Обороти за Д-т 23, 91, 92, 93, 94 К-т 20, 21, 22, 27, 28
Витрати на оплату праці
240
Обороти за Д-т 23, 91, 92, 93, 94 К-т 66 і 471, 477
Відрахування на соціальні заходи
250
Обороти за Д-т 23, 91, 92, 93, 94 К-т 65 і 471, 477
Амортизація
260
Обороти за Д-т 23, 91, 92, 93, 94 К-т 13
Iнші операційні витрати
270
Обороти за Д-т 23, 91, 92, 93, 94 К-т 30, 31, 33, 34, 36, 37, 38, 39, 50, 51, 60, 62, 63, 64, 65, 68, 473, 474
Разом
280
Сума рядків 230, 240, 250, 260, 270

Якщо облік ведеться з використанням класів 8 і 9, то треба додатково аналізувати рахунки 80, 81, 82, 84.

Заповнення розділу III «Розрахунок показників прибутковості акцій»
Цей розділ заповнюється акціонерними товариствами, прості акції та потенційно прості акції яких відкрито продаються та придбаваються на фондовій біржі. Крім того, заповнюється він також підприємствами, що тільки перебувають на етапі випуску таких акцій (п. 39 П(С)БО 3).
Звертаємо увагу: при заповненні цього розділу варто користуватися нормами П(С)БО 24 «Прибуток на акцію» (див. таблицю 4).
Таблиця 4
Заповнення розділу III «Розрахунок показників прибутковості акцій»
Назва рядка
Код рядка
Сутність показника
Середньорічна кількість простих акцій
300
Розрахунок середньорічної кількості простих акцій в обігу
Скоригована середньорічна кількість простих акцій
310
Розрахунок коригування середньорічної кількості простих акцій в обігу на кількість потенційних простих акцій
Чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію
320
Результат мінусування ряд. 220 (225) на суму дивідендів на привілейовані акції, ділений на показник ряд. 300
Скоригований чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію
330
Розрахунок скоригованого чистого прибутку на одну просту акцію.
Дивіденди на одну просту акцію
340
Розрахунок суми дивідендів на одну просту акцію.

Показники форми 2 (див. таблицю 5) є порівнянними не лише між собою (адже значна кількість проміжних підсумкових показників розраховується на підставі інших даних форми), а й має узгоджуватися і з показниками інших форм фінансової звітності.
Таблиця 5
Методичні рекомендації з перевірки порівнянності показників фінансової звітності
№ з/п
Показники, що порівнюються
Порівнювальні показники
Форма №2 «Звіт про фінансові результати»
12.
Рядок 035, графа 3Форма №2, рядок 010 мінус рядки 015, 020, 025, 030
13.
Рядок 050, графа 3Форма №2, рядок 035 мінус рядок 040
14.
Рядок 055, графа 3Форма №2, рядок 040 мінус рядок 035
15.
Рядок 100, графа 3Форма №2, сума рядків 050, 060 мінус рядки 070, 080, 090 або рядок 060 мінус рядки 055, 070, 080, 090
16.
Рядок 105, графа 3Форма №2, сума рядків 055, 070, 080, 090 мінус рядок 060 або сума рядків 070, 080, 090 мінус рядки 050 і 060
17.
Рядок 170, графа 3Форма №2, сума рядків 100, 110, 120, 130 мінус рядки 140, 150, 160 або сума рядків 110, 120, 130 мінус рядки 105, 140, 150, 160
18.
Рядок 175, графа 3Форма №2, сума рядків 105, 140, 150, 160 мінус рядки 110, 120, 130 або сума рядків 140, 150, 160 мінус рядки 100, 110, 120, 130
19.
Рядок 190, графа 3Форма №2, рядок 170 мінус рядок 180
20.
Рядок 195, графа 3Форма №2, рядок 175 плюс рядок 180 або рядок 175 мінус вписуваний рядок 185 «Дохід з податку на прибуток від звичайної діяльності»
21.
Рядок 220, графа 3Форма №2, сума рядків 190 і 200 мінус рядки 205 і 210 або рядок 200 мінус рядки 195, 205, 210
22.
Рядок 225, графа 3Форма №2, рядок 205 мінус рядки 190 і 200 або рядок 195 плюс рядки 205 і 210 мінус рядок 200
23.
Рядок 280, графа 3Форма №2, сума рядків 230 — 270
24.
Рядки 010 — 280, графа 4Форма №2 за попередній рік, рядки 010 — 280, графа 3 (якщо у звітному році не встановлено помилок за минулі роки)
Форма №2-м «Звіт про фінансові результати»
25.
Рядок 030, графа 3Форма №2-м, рядок 010 мінус рядок 020, графа 3
26.
Рядок 070, графа 3Форма №2-м, сума рядків 030, 040, 050, 060, графа 3
27.
Рядок 170, графа 3Декларація з податку на прибуток підприємства
28.
Рядок 180, графа 3Форма №2-м, сума рядків 090, 100, 110, 120, 130, 140, 150, 160, 170 плюс або мінус рядок 080, графа 3
29.
Рядок 190, графа 3Форма №2-м, рядок 070 мінус рядок 180, графа 3
30.
Рядки 010 — 190, графа 4Форма №2-м за попередній рік, рядки 010 — 190, графа 3
Елементи операційних витрат
Як було зазначено вище, розділ II Звіту про фінрезультати присвячений розшифруванням операційних витрат за економічними елементами. Заповнення цього розділу часом спричинює запитання.
Відповідно до п. 38 П(С)БО 3 у ньому наводяться відповідні елементи тих операційних витрат, яких зазнало підприємство у процесі своєї діяльності протягом звітного періоду. Цим пунктом роз’яснюється, що до цих витрат належать витрати на виробництво і збут, управління та інші операційні витрати. Це означає, що сума елементів операційних витрат (рядок 280) має дорівнювати сумі показників собівартості реалізованої продукції, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат (040 + 070 + 080 + 090). Проте це правило виконується далеко не завжди.
У розділі II форми №2 не враховуються внутрішній оборот, собівартість реалізованих товарів, запасів і собівартість реалізованої іноземної валюти.
Тож на торговельних підприємствах та підприємствах, що реалізовували у звітному періоді іноземну валюту, показник рядка 280 Звіту про фінрезультатів відрізнятиметься від суми рядків 040 + 070 + 080 + 090.

Немає коментарів:

Дописати коментар