середу, 4 жовтня 2017 р.

Ученицям групи 23ок!

Виробниче навчання 05.10.17!

Тема: "Заповнення касової книги. Внесення залишку по касовій книзі".
Касова книга. Типова форма №КО-4
Положення про ведення касової книги.
Електронна касова книга (ЕКК).

Пригадайте, будь ласка, теоретичний матеріал з теми↓.
________________________________
Усі касові операції, які здійснюються на підприємстві і оформляються прибутковими касовими ордерами або видатковими касовими документами, повинні відображатися в касовій книзі. На підприємстві на кожну валюту, яка є в касі, оформляється одна касова книга.
Застосування і оформлення касової книги
Касова книга - це зброшуровані касові аркуші, що складаються з відривної і невідривної частини. Невідривні частини касового аркуша залишаються в касовій книзі, а відривні є звітом касира.
Під час оформлення касової книги в ній обов'язково повинні бути вказані назва підприємства й ідентифікаційний код (ці реквізити аналогічні реквізитам, що заповнюються в ПВ, РПВ).
Якщо підприємство має штамп з вказанням найменування підприємства і його ідентифікаційного коду, то замість запису літерами вказаних реквізитів у цих рядках може стояти відбиток такого штампа.
Аркуші касової книги нумеруються (відривні і невідривні частини касової книги при цьому нумеруються однаковими номерами), касова книга прошнуровується й опечатується.
Після того як аркуші касової книги пронумеровані, книга прошнурована, кількість аркушів у касовій книзі завіряється підписами керівника і головного бухгалтера підприємства і печаткою підприємства.
Опечатувати касову книгу можна двома способами.
Два способи опечатування касової книги
№ з/п
Способи опечатування
Мастичною печаткою
Сургучною печаткою
1.
Наклеїти папір розміром, як правило, 5 х 5 см на вузлик ниток, якими прошнурована касова книга, наклавши вузлик і аркуш паперу, що наклеюється, на обкладинку касової книги
2.
Поставити відбиток мастичної печатки підприємства на приклеєний аркуш паперу
Залити край паперу розплавленим сургучем і поставити на нього відбиток печатки підприємства
3.
Нанести ще один шар клею на папір з відбитком печатки, яким був приклеєний вузлик ниток

Заповнення касової книги
Перед початком роботи касир зобов'язаний записати на першому незаповненому аркуші касової книги дату поточного дня, протягом якого будуть здійснюватися касові операції.
Касир заповнює всі необхідні реквізити: залишок на початок першого дня (періоду), залишок на кінець останнього дня (періоду) і т. д., також вказує дані з первинних касових документів.
Під час отримання або видачі касиром готівкових грошових коштів за прибутковими або витратними касовими ордерами він переносить дані їх реквізитів в касову книгу.
Деякі особливості заповнення касової книги:
  • сума наявних грошових коштів у касі підприємства на початок робочого дня повинна дорівнювати сумі наявних грошових коштів на кінець попереднього робочого дня;
  • заповнюючи рядок касової книги "Перенесення" необхідно пам'ятати, що в цьому рядку відображається інформація тільки про обіг касових сум на цьому боці сторінки касової книги. При розрахунку обороту не враховуються дані рядка "Залишок на початок дня";
  • при заповненні касової книги в рядку аркуша "В тому числі на оплату праці" вказується сума, яка є в касі і призначена на оплату праці;
  • у разі якщо касиром були зроблені виправлення в касовій книзі, кожне з таких виправлень повинне бути завірене підписами касира і головного бухгалтера підприємства або іншої уповноваженої особи.
Наприкінці робочого дня касир зобов'язаний дооформити касову книгу за поточний день, при цьому необхідно пам'ятати, що в усіх незаповнених рядках повинні стояти прочерки.
По закінченні робочого дня касир повинен передати в бухгалтерію відривну частину аркуша або кілька відривних частин аркушів касової книги разом з ПКО і витратними касовими документами, за якими оприбутковувалися і видавалися готівкові грошові кошти з каси за робочий день. Для підтвердження прийняття звіту касира і доданих до звіту документів бухгалтер повинен перевірити кількість документів, що здаються, з вказаними в касовому звіті і щойно потім поставити свій підпис про прийняття на невідривній і відривній частинах аркуша касової книги, після чого повернути касиру касову книгу.
Увага!
Особливості заповнення касової книги в інвалюті:
- на касовій книзі необхідно вказувати назву валюти і її код;
- суми, вказані в касовій книзі, повинні відображатися як в інвалюті, так і в нацвалюті;
- суму залишку інвалюти на початок дня необхідно кожного разу при заповненні нового аркуша коригувати на суму курсової різниці;
- дані за курсовою різницею рекомендуємо враховувати тільки при підрахунку графи "Залишок на кінець дня", щоб дані протягом дня не спотворювалися.
_______________________________

Немає коментарів:

Дописати коментар